Отборите на СУ в международни състезания по право през 2019/2020 г.Вече отминалата учебна година ще остане в нашите спомени с извънредното положение и продължителните мерки за неговото преодоляване. Това макар и нормално, ще бъде доста несправедливо, защото тя беше белязана и от един несекващ успех на отборите по право на СУ „Св. Климент Охридски“. За поредна година нашите колеги отличаваха университета ни и дружно даваха поводи за гордост. Независимо от отменянето на състезанието по право на Европейския съюз The Central and East European Moot competition (CEEMC), както и състезанието по международно космическо право Manfred Lachs Space Law Moot Court, които традиционно са успешни за нас, отново имаме множество челни места.


На тазгодишното издание на Philip C. Jessup International Moot Court Competition отборът на Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски" спечели най-голямата награда Richard R. Baxter за най-добра писмена защита на ответник. Освен това, отборът в състав Доника Ставрева, Ива Белчева, Иван Иванов и Мирослав Йонов с треньори Валери Благоев и Сибел Хасан, се нареди на 4-то място в света в общото класиране за писмени защити (аналогиите с футбола оставяме на вас). Състезанието е особено престижно, защото се провежда от 1960 г. във Вашингтон, САЩ. Това е най-голямото състезание по международно публично право, включващо около 700 отбора от над 100 държави. Самата форма представлява симулация на спор между две несъществуващи държави пред Международния съд на ООН в Хага. Отборите изготвят писмени защити и устни пледоарии от страната както на ищеца, така и на ответника. Следват устни кръгове, в които отборите пледират един срещу друг. Състезанието включва национална и международна фаза. На тазгодишната национална фаза за пореден път бе избран отборът на Софийския университет и от представянето му е видно, че изборът е бил правилен.


Друго състезание в областта на международното публично право, на което и тази година Университетът не пропусна да отбележи участие, е Telders International Law Moot Court Competition (Telders). Световната пандемия от COVID-19 доведе до отмяна на устните рундове и големия финал, който традиционно се провежда в Хага. Това обаче не попречи на българския отбор в състав Ивелин Куленски, Надя Денкова, София Баядси и Яна Обрешкова, ръководени от треньорите Евгени Минчев и Николай Младенов, да завоюват с писмените си защити 7-мо място като ищец, 13-то място като ответник и 11-то място от 31 отбора в комбинираната класация от писмените защити за ищец и ответник. Състезанието представлява симулация на процес пред Международния съд към ООН в Хага и сблъсква участниците с казус, съдържащ проблеми в областта на международното публично право - международно морско право, международни въоръжени конфликти, защита на околната среда и др. Отборите следва да защитят писмено и устно позицията на измислени държави. По време на писмената фаза, всеки отбор изготвя по една писмена защита както за ищец, така и за ответник, а в последващите европейски устни кръгове всеки отбор пледира два пъти като ищец и два пъти като ответник. Следва финал, по време на който се срещат двата отбора, получили най-висока обща оценка от писмени защити и устни пледоарии.


Студенти от Университета завоюваха успехи и в сферата на международното частно право с участието си за втора поредна година на единственото подобно състезание в света - PAX Moot Asser Round. Тази година отборът в състав Георги Раданов, Ивайло Димитров, Илияна Тодорова и Янита Джунова бе сформиран малко преди извънредната обстановка в страната, а подготовката им под ръководството на доц. д-р Боряна Мусева и ас. Цветелина Димитрова бе изцяло виртуална. Те се класираха на финалните устни кръгове на PAX Moot. Поради необичайните обстоятелства, вместо в залите на Антверпенския университет и Европейската комисия в Брюксел, състезанието се проведе онлайн. Нищо от това обаче не попречи на отбора да вземе участие във финалните кръгове, където пребори сили с отбори от Università di Bologna, Université Catholique de Louvain, Maastricht University, Erasmus School of Law, като единствено полуфиналът се опря на студентите. През тази година основните теми на казуса бяха свързани с корпоративната социална отговорност, универсалната компетентност, спиране на дело при висящо производство в трета държава, изпълнителна сила на английска заповед за замразяване на активи, имунитет и др.


Успехите ни продължават със състезанието Willem C. Vis International Commercial Arbitration Moot. Тази година Софийският университет завоюва исторически успех, като се класира не просто във фазата на директните елиминации, а се нареди сред топ 16 на отборите от цял свят. Състезанието се провежда ежегодно във Виена от 1993 г. насам, като през годините се е утвърдило като едно от най-престижните международни състезания и привлича все повече участници. Тази година взеха участие 402 отбора от целия свят. В това състезание студентите влизат в ролята на адвокати по международно арбитражно дело, свързано с прилагането на Виенската конвенция за международна продажба на стоки (CISG). По време на писмената фаза на състезанието, отборите подготвят две писмени защити - от позицията на ищец и на ответник, които трябва да предадат до началото на декември. Преди провеждането на същинската част на състезанието - устната фаза, състезателите могат да участват в приятелски кръгове - т. нар. Pre-Moots. В устните кръгове на състезанието отборите, чиито писмени защити са били разменени, пледират един срещу друг, с което се създава и атмосфера на истински процес. В общите кръгове на устната фаза могат да участват всички отбори, а 64-те най-добри от тях се класират във фазата на директните елиминации. Отборът на Софийския университет в състав Велиана Събчева, Вяра Христова, Дебора Динева, Илина Боюклиева и Мария-Магдалена Маркова успя да представи Софийския университет на изключително високо ниво, побеждавайки престижни и утвърдени имена като Бонския и Виенския университет. Един арбитърски глас попречи на Софийския университет да се класира в следващия етап на състезанието след оспорвана битка с Куинсландския университет от Австралия. Въпреки това, постижението на отбора заслужава поздравления. Треньори на състезателите бяха д-р Анастас Пунев, Димитър Стоименов, Елеонора Матеина, Милеслава Богданова-Мишева и Олег Темников.


На International Commercial Mediation Competition отборът на ЮФ на СУ достигна до четвъртфинал и спечели 5-то място от общо 66 отбора от юридически факултети от целия свят. През 2020 г. Софийски университет бе представляван от Йоана Вълова, Николай Ангелов, Светлин Берков и Христиана Георгиева, а треньори бяха Георги Еленков и Ина Петкова. Самото състезание е по търговска медиация и преговори и се организира от Международната търговска камара в Париж. Форматът на провеждане на ICC Mediation Week включва отбори, съставени от 2-ма до 4-ма участници, които представляват международни компании като страна по търговскоправен спор. В рамките на 80 минути двете страни следва да постигнат споразумение с помощта на международен медиатор с дългогодишен опит. След излагането на първоначалните позиции, медиационната сесия преминава през събиране на информация и задаване на допълнителни въпроси, които помагат на спорещите да измерят потенциала за продължаване на съществуващото им партньорство. Въз основа на направените проучвания, страните обсъждат идеи за разрешаване на възникналия конфликт.


В тазгодишното издание на провелото се, макар и виртуално, European Human Rights Moot Court Competition, отборът на Софийския университет в състав Боянка Христева, Илиян Антонов, Мартина Богданова и Петя Аджопова, ръководени от треньорите Недко Радев и Янита Джунова, достигна четвъртфиналите, където се изправи срещу студенти от Сорбоната. Освен това, българските състезатели спечелиха и двете награди за най-добри писмени защити - на жалбоподател и на ответник, с което поставиха нов рекорд в 8-годишната история на състезанието, тъй като за пръв път български отбор грабна и двете награди за най-добри писмени защити. Самото състезанието се провежда ежегодно от 2013 година насам и е организирано от Европейската асоциация на студентите юристи (ELSA). Представлява симулация на процес пред Европейския съд по правата на човека и се състои от писмена и устна фаза, която от своя страна се дели на регионални кръгове и финали. По време на протичането му, участниците работят по казус, изготвен по Конвенцията за защита правата на човека и основните свободи (ECHR) и следва успешно да защитят позицията на жалбоподател и държава-ответник в контекста на правата на човека.


И тази година Софийският университет не изневери на традицията да бъде единственият български университет, който участва в състезанието European Law Moot Court Competition (ELMC). Отборът в състав Александра Иванова, Даяна Зашева, Кристиан Неделчев и Силвия Иванова, с треньори доц. Иван Стойнев, Александър Лешев и Мария-Магдалена Маркова, се представи достойно, като се класира с писмената си защита на регионалните финали в Гент. ELMC представлява симулация на съдебен процес пред Съда на Европейския съюз в Люксембург, като в състезанието взимат участие близо 100 отбора от европейски и американски университети. Участниците работят върху казус, който съдържа правен спор относно тълкуването на норми на правото на ЕС. Още по-голямо предизвикателство е фактът, че отборите изготвят писмените си защити и устните си пледоарии на френски и на английски език, като едновременно с това се състезава както от позицията на ищец, така и на ответник, на Генерален адвокат или представител на Европейската комисия.


Не на последно място, Университетът отбеляза успех и в областта на международното наказателно право. Отборът в състав Лилия Кацарова и Росица Иванова (Defence Counsel), Десислава Павлова и Елица Атанасова (Prosecution) и Владимир Белев (Government Counsel), ръководен от треньорите и миналогодишни участници Атанас Павлов, Георги Божинов, Гергана Урумова, Дарина Христова и Домна Манчева, отбеляза исторически успех в състезанието International Criminal Court Moot Court Competition (ICCMCC), като отбеляза най-високият резултат, който университетът ни е достигал досега във формата – обща оценка от 81/100 точки. Всяка година в състезанието взимат участие университети от целия свят, които влизат в ролята на страни в симулиран процес пред Международния наказателен съд (ICC). Състезанието се състои от писмена и устна фаза, като финалите се провеждат в една от съдебните зали на съда, намиращ се в Хага, пред действащи негови съдии.


Представянето на отборите на СУ „Св. Климент Охридски“ през учебната 2019/2020 г. създава оптимизъм и интерес да се разбере на какво са способни нашите колеги, когато всички състезания се проведат. Надяваме се, че на този въпрос ще бъде отговорено догодина!

Източник: официален сайт на ЮФ на СУ:

https://law.uni-sofia.bg/bg

Featured Posts
Posts are coming soon
Stay tuned...
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square